Talgkvalster

talipunkkiTalgkvalstret hör till samma grupp leddjur som spindlarna, de är genomskinliga, osynliga för ögat och har 8 ben. Talgkvalstret kan endast hittas genom undersökning i mikroskop.


Hos människan lever 2 olika typer av talgkvalster:
Demodex folliculorum som är i genomsnitt 0,4 mm lång och Demodex brevis, som är ca.0,1 mm lång. Talgkvalstret kan leva i ett utrymme där det finns syre men klarar sig även under en viss tid i ett utrymme där det saknas syre. Som näring använder den sig av hudens epitelvävnad och talg som produceras av talgkörteln. Talgkvalstret saknar ändtarm, den kräker upp sin föda. Talgkvalstret förökar sig genom parning till skillnad från bakterier som förökar sig genom delning. Talgkvalstret kan dock sprida bakterier.

Talgkvalstret har fyra utvecklingsskeden:
  • ägg
  • larv (1. larvskede)
  • nymf (2. larvskede)
  • fullvuxen (hane eller hona)

Talgkvalstret lever i hårsäcken och förorsakar problem för håret på olika sätt:

  • Hårroten får sin näring via talgen, när talgkvalstret äter talg blir hårroten utan näring.
  • Talgkvalstret bär på bakterier och sprider infektion till vars följd uppstår håravfall.

Talgkvalstret äter inte hår, och suger inte blod. Det lönar sig alltid att fördriva kvalstren, för dom är till ingen nytta för människan men med säkerhet till förträt. Läs mera om talgkvalster i Annikki Hagros-Koskis bok, Hiusten ja hiuspohjan hyvinvointi. Boken finns endast på finska.

Misstänker du att du har talgkvalster?
Boka tid för hårrotsanalys!

kalender icon Boka tid på nätet telefon icon gron 09 6122 700

Alopecia

palvikaljuus

Talgkvalster

talipunkki

DHT

dht
Vi på HårAkademin är specialiserade på håravfall och hårbottens problem. Sedan 1985 har vi undersökt de bakomliggande faktorerna som förorsakar håravfall.
Vi erbjuder hårrotsanalyser, hårbottenundersökningar och behandlingar. Därtill erbjuder vi samtliga frisörtjänster för såväl damer som herrar, kosmetolog- och massagetjänster, kostrådgivning och mottagning i funktionsmedicin. Vi har ett mångsidigt utbud för ditt välbefinnande i centrum av Helsingfors!

Mannerheimvägen 6 B 6vån., 00100 Helsingfors
tel: 09 6122 700, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Öppethållningstider
Må-fre 08-18. Behandlingar med tidsreserveringar vardagar 7-20. Behandlingar med tidsreserveringar fredag endast per telefon 09 6122 700 eller 0400 615 465.